Great Place To Work logo

Remote in Diani Beach - Bikini aan, zonnebril op en met je laptop aan het zwembad!

Na een week werken in Nairobi vertrekken we naar de kust. Wat doet deze nieuwe werkomgeving met ons? Over het algemeen zit half Nederland deze dagen thuis met een dikke trui, opgestookte thermostaat en een grote pot gember thee achter zijn of haar laptop. Wij, de remote workers, hebben inmiddels de koele stad Nairobi ingewisseld voor een plek aan het strand van Diani Beach. Hoe zag onze week eruit?

Goed, eerst de weekendtrip. Op vrijdagochtend vertrekken we naar Magadi, zo’n 2,5 uur (in werkelijkheid eerder 4,5 uur) ten zuidwesten van Nairobi en aan de grens met Tanzania. Ik vraag Google: Hoelang duurt het halen van een motorrijbewijs? Het antwoord: “Als je een "gemiddelde" leerling bent dan kost het ongeveer 24 uur in totaal. Als je elke week 2 uur rijdt en je examens goed indeelt, dan kun je dus met ongeveer 12 weken klaar zijn”. Ja precies. Onze instructeur Peter neemt ons in een goed kwartier mee in de theorie en dan zijn we “ready to try ourselves”. Twee regels zijn van levensbelang: keep distance and have fun! 

We stappen op onze motoren, vechten met de vijf versnellingen en zijn dan klaar om te gaan. The Lion King is er niks bij! We crossen langs de giraffes, zebra’s en doen een wedstrijd met twee struisvogels. Na een fantastische maar slopende dag, rijdend door het mulle zand, over stenen en stukken door Lake Magadi zelf, komen we aan in het kamp. In het Massaai dorp spelen de meisjes verwonderd met mijn haar, maken we wat handgebaren in de hoop elkaar te begrijpen en keren dan terug. Met een geit. Het klinkt raar maar het slachtingsproces is respectvol en vredig. De tenten staan, maar de sterrenhemel is té mooi, dus besluiten we onze matrassen buiten te leggen. “Wat een dag” fluister ik, terwijl we het gejank van de hyena’s in de nabije omgeving horen.

Barbara blog 3 Great Place To Work

Terug naar Diani Beach. Na een prachtige treinreis komen we aan in deze kustplaats – net voor de avondklok. Het is hier warm, ook ’s avonds en DEET is je beste vriend. We verblijven in twee authentieke Keniaanse villa’s met zwembad, waar we de komende twee weken zullen wonen én werken! Dat laatste, wonen en werken op dezelfde plek, doet ons terugdenken aan het grijze gebied van werk/privé thuis in Nederland. Uit de interviews blijkt dat het merendeel van de remote workers de voorkeur geeft aan een “echte werkplek” waar je ‘s morgens je werkdag start en aan het einde van de dag weer uitcheckt. Dan lijkt de (werk)plek zelf, aan het zwembad, op het strand of aan een bureau in een kantoor voor sommigen nog niet eens zoveel uit te maken. Wat wel uitmaakt is de hitte en de internetverbinding. Eén van de zorgen die eerder werd uitgesproken – het gebrek aan goed internet – is hier de eerste dagen in Diani nog een zoektocht. Naast het internet in de villa’s heeft Charlies Travels gezorgd voor routers. Vier stuks verdeeld over twee villa’s. Met als gevolg dat mensen aan de wandel gaan met routers en er regelmatig de vraag: “Op welke router zit jij nu?” voor bijkomt. Zit je non-stop in calls of heb je internet alleen nodig voor een aantal e-mailtjes en wat ingewikkelde vragen aan Google? Afhankelijk van de aard van je werk zijn het de externe factoren die bepalen of je je werk goed kunt doen en hebben daarmee direct effect op de motivatie en productiviteit. Wat we zien is dat de productiviteit hier iets is afgenomen. Van een 7,9 in Nairobi naar een 7,3 hier. 

Met de energie daarentegen, zit het wel goed. Waar deze in Nederland een 6,4 was, steeg hij in Nairobi naar een 7,3 en is ie hier in Diani Beach een 8,1(!). Inmiddels is iedereen gewend aan de Keniaanse tijdzone en langzaamaan acclimatiseren we. De hitte blijft intens, maar kent ook voordelen. De dag begint hier om 6.00u als het zonnetje onze rietenvilla binnen schijnt en de tropische vogels ontwaken. We staan aan! Na een duik in de zee, een stuk hardlopen door de prachtige natuur en een heerlijke banana pancake begint iedereen, als het nog wat koeler is, vroeg met zijn/haar werk. Met het bijkomende voordeel dat je een uitgebreide lunchbreak kunt inlassen met bord vol vers gevangen vis van onze privé chef, gevolgd door een verkoelende duik in het zwembad.

“Ik heb hier nog geen één keer de wekker hoeven zetten
– en word uit mezelf vol energie wakker”

Een goede energie heeft effect op je humeur en zelfvertrouwen. Daarmee heeft het een positief effect op 1-op-1 relaties en je gedrag richting anderen. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, zonder dat dit doorschiet in narcisme, hoe makkelijker je in staat bent om goede relaties met anderen aan te gaan. Eén van de remote workers zegt: “Ik ben aardiger tegen mijn collega’s. Normaal ben ik beleefd, maar nu ik een stuk relaxter ben en nu ik minder stress ervaar ben ik meer in balans en is dat ook merkbaar voor anderen”

Onze motivatie? Staat de afgelopen twee weken op 7,9 versus de 6,4 in Nederland. We zitten in een goede werkflow en geven elkaar tips - inspirerend omdat iedereen toch net iets anders doet en verandering van spijs doet eten. De middag kan behoorlijk heet zijn en de ventilatoren zijn een must om ons tot het einde van de dag scherp te houden. Om dan aan het einde van de werkdag de tuktuk in te springen op weg naar Afrikaanse lounge vibes; hangmatten, kokosnoten en biertjes met van die koude druppels op de buitenkant. Proost, op weer een productieve werkdag!

“We maken lange dagen –
maar ik voelde me in tijden niet meer zo ALIVE”

Conclusie tot zo ver: de verandering van werkplek doet ons opnieuw goed. Wel gaat de voorkeur voor degene die veel in calls zitten, uit naar een omgeving met goede en steady internetverbinding op een rustige, ergonomisch goede werkplek. Diani Beach blijkt een hele fijne get-a-way om de creativiteit en de energie weer een boost te geven! Het wifi “probleem” (als er al problemen zijn hier, Hakuna matata) is opgelost. De pikipiki (motortaxi) is onderweg en vanavond heeft iedereen een eigen router.

Wat zal de 2e week aan het strand ons brengen? Hierover snel meer!

Heb je vragen? Laat het ons weten en houd LinkedIn en Instagram in de gaten voor updates vanuit Kenia! Kan jij nou ook niet wachten om hier met je voeten in het zand en een kokosnoot in de hand je laptop open te klappen? Dat kan, klik dan hier

De eerdere blogs van Barbara gemist?  Lees ze hier terug: 

Topics: Remote werken

Comments