Great Place To Work logo

Mambo Rafiki – Hallo vriend!

De eerste week in Nairobi, mijn ontmoeting met de andere remote werkers én de eerste onderzoeksresultaten.

Aangekomen in Nairobi valt me op dat iedereen, ook buiten, mondkapjes draagt en dat overal waar je naar binnen gaat je eerst met een “temperatuurpistool” beschoten wordt. De Kenianen zijn vriendelijk, ontzettend behulpzaam en blij dat er weer wat toeristen zijn. In Nederland merken we de gevolgen van corona en dat is hier niet anders. In veel gevallen zijn ze zelfs heftiger. Niet zozeer vanwege de besmettingsaantallen – die hier relatief laag liggen - maar door de keldering van het (eco)toerisme de afgelopen maanden, wat na landbouw Kenia’s één na grootste bron van inkomsten is.

Blog Bar Kenia

Ik bezoek de beroemde “Jungle Villa”, die de afgelopen weken als mijn achtergrond in Zoom te zien was. De plek is waanzinnig. Het team van Charlies Travels werkt hier vanaf de warande in de prachtige groene tuin met dagelijks een heerlijke lunch gemaakt door Mama Ruth. Vanaf maandag de 16e gaan we met alle remote werkers aan de slag vanuit de Kofisi Co-working place. Maar eerst: de weekendtrip. We bezoeken Lake Navaisha om de groep te leren kennen en te zien wat dit land allemaal te bieden heeft. Het is een fantastisch weekend. We spotten nijlpaarden aan de campside en op de bootsafari en lopen langs giraffes, waterbokken, gnoes en zebra’s tijdens een wandelsafari. Ook gaan we op een uitputtende – de naam van het park geeft al iets weg - maar schitterende mountainbike safari door Hells Gate National Park. Het klikt, de groep is top. Zelfs zo goed dat een bewaker mij vraagt om iets minder hard te lachen – voor de andere bezoekers én het wild. Het is een mooie combinatie zo, werken doordeweeks en reizen in de weekenden!

Dan onze groep. Hij bestaat uit remote werkers in de leeftijdscategorie 25 tot 35, waarbij de helft in dienst is en de andere helft als freelancer werkt. We zijn van alle markten thuis: een accountmanager, digitaal marketeer, copywriter, foto-videograaf, jurist, projectmanager en consultants, ze zijn er allemaal. De komende 4 weken doe ik kwalitatief onderzoek onder deze groep door middel van interviews en de remote-werk-survey aan het einde van de trip. Het onderzoek is al gestart voordat iedereen voet zette op Keniaanse bodem. Want waarom komen deze 10 mensen eigenlijk naar Kenia? En wat hopen zij uit deze trip te halen? Zijn er ook zorgen of verwachten ze ergens tegen aan te lopen? Ik vraag het ze.

De aard van het werk in Nederland is voor velen anders en maandenlang werken ze al vanaf huis. Sommigen met wat ruimte om zich heen, sommigen vanaf een 1-kamer appartement in onze hoofdstad. Niet langer een bezoek aan klanten. Het gemis van het sociaal contact met collega’s bij het koffiezetapparaat en tussen de meetings door. Ook buiten werk valt er de afgelopen weken in Nederland weinig te beleven en dus is de voornaamste reden om naar Kenia te komen voor velen van hen: het avontuur. Nieuwe indrukken opdoen en nieuwe mensen en organisaties leren kennen. Change the scenery in de hoop op meer inspiratie en energie! Verder is Afrika als continent heel gunstig om remote te werken gezien de tijdzone (+2u). Zo blijf je gemakkelijk in contact met Nederlandse collega’s én hoef je door deze gouden combinatie van werk en reizen niet al je kostbare vakantiedagen in een keer in te zetten.

Ik heb een creatief beroep en denk dat een nieuwe omgeving bijdraagt aan mijn productiviteit; het continent Afrika in het bijzonder.”

Een aantal van de remote werkers, waaronder ik zelf, deelt veel over het werken in Kenia. Anderen kiezen er bewust voor om niets of zo min mogelijk te laten merken dat ze vanuit Nairobi op +/- 6000 km afstand aan het werk zijn. Het beste resultaat voor hen zou zijn wanneer collega’s en klanten zeggen: “Ik heb niet gemerkt dat je weg was”. Dit zou namelijk betekenen dat je je niet te veel hebt laten afleiden door de nieuwe omgeving en het goed mogelijk is om vanaf een andere (exotische) plek je “day-to-day” werk te doen.

Ik wil aantonen dat remote werken inderdaad goed kan werken, mits je je er het type persoon voor bent: gedisciplineerd, gedreven en nieuwsgierig naar avontuur.”

Men is op zoek naar een frisse wind – het tamme gevoel van thuis achter je laten en nieuwe inspiratie en positieve energie omzetten in productiviteit. Én, eerlijk is eerlijk, de winterdepressie in Nederland ontvluchten.

Er zijn natuurlijk ook zorgen. Zal het internet wel steady zijn? Valt de elektriciteit niet om de haverklap uit? Het is en blijft toch Afrika. Is er voldoende ruimte om in stilte te werken? Kan ik een juiste balans vinden tussen werk en alle leuke trips en activiteiten? Iedereen wil bewijzen dat remote werken mogelijk is. De zorg die daaraan ten grondslag ligt is het idee of anderen wel het gevoel hebben dat je productief genoeg gaat zijn en niet alleen maar op het strand uit kokosnoten zit te slurpen terwijl je collega’s in Nederland aan de oploskoffie zitten. Het is dus een zoektocht naar de juiste balans.

De komende weken vraag ik de remote werkers naar hun energie, motivatie en productiviteit. De eerste week zit er voor ons bijna op dus ik deel vast een tipje van de sluier. Tromgeroffel… We werken efficiënter en hebben meer focus in een werkomgeving met goede internetverbinding, stille phonebooths en heerlijke koffie.

“Doordat ik weet dat ik mijn vrije tijd hier goed wil besteden werk ik de uren die ik daarvoor inplan ook echt en laat ik me minder afleiden waardoor ik een stuk efficiënter werk dan thuis – waar ik toch regelmatig een wasje doe of spontaan besluit een kastje te gaan schoonmaken”.

“Ik denk dat sowieso werken in een andere tijdzone ervoor zorgt dat je productiever bent. Omdat je altijd een moment op de dag hebt dat de rest niet aan het werk is zodat jij je kunt focussen.” Waarom krijgen we dat in Nederland eigenlijk niet voor elkaar? Boekentip van mijn collega Tom: Grip van Rick Pastoor

En als het aan de cijfers ligt heeft remote werken nu al een positief effect!

Motivatie van een gemiddelde van 6,4 voor Kenia naar 7,9 na week 1, Energie van 6,4 naar 7,3 en productiviteit van een 7,4 naar een 7,9!

Hierover volgende week meer!

Wij springen zo op de motor en vertrekken naar Magadi. Woherrie! – Bye!

Heb je specifieke vragen aan een van de remote werkers? Laat het ons weten. En houd LinkedIn en Instagram in de gaten voor updates vanuit Kenia! Ben je jaloers en wil je ook deze kant op? Dat kan, klik dan hier!

Comments