Great Place To Work logo

Hoe faciliteer je online bijeenkomsten?

Door de maatregelen rondom Covid-19 waren veel organisaties genoodzaakt om in een sneltreinvaart nieuwe oplossingen en manieren van werken te vinden, zo ook bij Great Place To Work. Vanaf 13 maart werkte iedereen vanaf huis en vond al het werk (naast de online onderzoeken) online plaats. Dit was een periode waarin ons team zichzelf heeft ‘verbaasd’ in de mogelijkheden en de voordelen die er ontstonden. Ter inspiratie delen wij graag onze Best Practices. Dit keer over het online faciliteren van presentaties van de onderzoeksresultaten en het geven van workshops.

Interactie, de sfeer voelen en contact maken: cruciale elementen om de presentatie van de onderzoeksresultaten op een goede manier te geven. De consultants gingen direct over op online terugkoppelingen...en met resultaat!

Online terugkoppeling medewerkersondrzoek - voorbeeld Dolmans
Een voorbeeld is het traject van Dolmans Landscaping Group. Na het uitvoeren van de Trust Index gaf consultant Stein drie online sessies: met de kerngroep, met de directie, en met de directie, MT en HR. Daarna volgden twee uur durende zoommeetings met alle 9 vestigingen (de groepsgrootte varieerde van 6 tot 30 personen). In deze sessies werden resultaten gepresenteerd, het opvolgingsproces besproken en soms al verbeterthema’s gekozen.  Door de inzet van gebaren (duimpje, handje), polls en breakouts ontstaat interactie.

Mike Sijben en Claire Janssen van Dolmans: “Buiten het feit dat het even wennen is om geen face-to-face contact te hebben, werkt de online variant van de presentaties prima voor ons. Deze vorm van presentaties zijn efficiënter in te plannen en aantrekkelijker voor onze medewerkers, ze hoeven niet de hele dag vrij te houden. Daardoor konden we de terugkoppeling voor alle vestigingen in aantal werken afronden. Door middel van de gebruikte tools en polls is de interactie toch gewaarborgd. Door een goede voorbereiding vooraf zorg je ervoor dat mensen zich betrokken voelen en weten wat ze kunnen verwachten.”

Digitale bijeenkomsten verlopen soepeler
Ook was de opvolging van het traject bij Ciratum volledig digitaal. Roy Sterenborg van Ciratum: “Het digitaal bijeenkomen heeft weinig afgedaan aan de inhoud en kwaliteit van het traject! Door goede voorbereidingen ontstond er een mooie mix van plenaire calls en digitale workshops. Het organiseren van digitale bijeenkomsten verloopt veel soepeler in vergelijking tot vergaderzalen huren. De digitale borrels achteraf waren prima, maar daar wint met elkaar gezellig op één locatie het toch echt!”

Ben je nieuwsgierig naar hoe wij ook om zijn gegaan met online werven, online onboarden, online inspireren en online vieren? Bekijk Great Place To (Do Online) Work:

Great Place To Do Online Work

Comments