Great Place To Work logo

'Gefeliciteerd met jullie zoon!'

Patsboem! Op donderdag was er nog ‘niets aan hand’ en op vrijdag 10 juli 2020 werden mijn vriendin en ik de steun en toeverlaat van een fantastisch mooi en piepklein kereltje: Rein. We kregen er ineens een rol bij. En niet de minste; namelijk die van vader en moeder. Een rol waar je perfect de tijd voor krijgt om aan te wennen dankzij de WIEG!

De WIEG?

Naast de werkweek verlof die kersverse partners krijgen na de geboorte, bestaat vanaf 1 juli 2020 de WIEG: de Wet invoering extra geboorteverlof. Partners kunnen in de eerste 6 maanden na de geboorte nog eens 5 weken aanvullend verlof opnemen om zo (enigszins;)) rustig aan hun nieuwe leven te wennen, hun partner te ondersteunen en alle tijd te hebben om hun zoon of dochter te leren kennen.  

En wat een ongelofelijke periode is het geweest, die eerste 6 weken van Rein. Van het belanden in het liefdevolle regime van onze kraamverzorgster Colette, tot aan het troosten tijdens de hielprik. Van het uren met hem lopen in een draagdoek, tot het aan aanschouwen van zijn eerste glimlach. En van het ontvangen van nieuwsgierige familie, vrienden en collega’s tot aan het (in inmiddels recordtempo) verschonen van luiers en professioneel smeren van beschuit met muisjes.

Rein van der Wegen_Great Place To Work-1
(Rein, 4 weken oud)

Hoe werkt dat dan precies, die WIEG?

De werkgever kan een uitkering aanvragen bij het UWV en ontvangt dan 70% van het salaris van de werknemer gedurende de periode van het geboorteverlof. Je kunt er als werkgever net als Great Place To Work voor kiezen om deze 70% aan te vullen tot 100%, om zo het opnemen van het aanvullend geboorteverlof te stimuleren. Op deze manier geef je ook aan hoe belangrijk je het vindt om bij te dragen aan dit impactvolle moment in het leven van een van je mensen.  

Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nóg trotser ben geworden om voor onze mooie organisatie te werken. Voor mij wéér een bewijs dat we ècht doen wat we zeggen: mensen op één zetten. Ook onze eigen mensen. Daarbij kon ik zo volledig zorgeloos van de eerste grote en kleine momenten in Rein’s leven genieten.

Heb je nog een tip voor andere aanstaande partners?

Jazeker: pak die 5 extra weken! Het is tijd die nooit meer terugkomt en waarvoor ik ontzettend dankbaar ben dat ik er erbij heb kunnen zijn. En: zorg ervoor dat er een heldere overdracht voor je collega’s klaarligt wanneer ‘de datum’ dichterbij komt. Zo kun jij met volle teugen van je verlof genieten, hebben je collega’s ook een fijne verlofperiode en kom jij na die 5 weken weer in een gespreid bedje terecht.

Wil je meer weten over hoe je partnerverlof voor jou als werkgever en jou als persoon succesvol kan maken? Vraag de whitepaper 7 strategieën voor succesvol partnerverlof

Comments