Great Place To Work logo

Een medewerkersonderzoek is géén luxe

Het creëren van een veilige werkomgeving is de taak van iedere werkgever. Nu de coronacrisis onze hele maatschappij op z’n kop gezet heeft, blijkt dit topprioriteit. De nieuwe situatie vraagt van organisaties om aan de slag te gaan met vragen zoals hoe blijf je mensen binden aan je organisatie, hen wendbaar maken en hen faciliteren in de nieuwe manier van werken? Het meten van de medewerkersperceptie is juist nu een topprioriteit en geen luxe die je op de lange termijn kunt schuiven. Het is cruciaal om te weten wat er speelt om een werkomgeving te creëren waarin mensen hun creativiteit tot uiting kunnen laten komen. 

Waarom het meten van medewerkersbetrokkenheid juist nu essentieel is

Een eerste gedachte over het meten van medewerkersbetrokkenheid kan nu zijn: “Het is een onstabiele tijd om een medewerkersonderzoek uit te voeren. Hierdoor weet ik dat reacties niet representatief zijn voor de normale gang van zaken hier. Het is beter om te wachten tot alles weer normaal is. En de scores zullen nu wel erg laag zijn, ik kan mijn medewerkers toch ook gewoon vragen hoe het met ze gaat?". Zo draait ons brein verder op bezwaren.

Mensen zijn sociale dieren en organisaties sociale instellingen. Hoewel Covid-19 ons dwingt om sociale afstand te bewaren, is het cruciaal om juist nu verbinding en vertrouwen te creëren en te behouden. Het is van fundamenteel belang om te weten wat er speelt binnen de organisatie om zo, samen op basis van vertrouwen, deze crisis sterker dan ooit uit te komen.

Drie resultaten van juist nu de medewerkersbetrokkenheid meten

  1. Het verhoogt betrokkenheid - door belangstelling te tonen en te laten zien in het welzijn van de medewerkers.
  2. Concreet acties ondernemen  - op basis van wat er nu speelt.
  3. De organisatie wordt toekomstbestendig - door de wendbaarheid te vergroten en juist nu risico’s te ondervangen.

Vanuit Great Place To Work bieden wij twee mogelijkheden voor organisaties om juist nu te meten: de gratis Covid-19 pulse survey en het reguliere Trust Index onderzoek dat de mate van vertrouwen meet.

Topics: Medewerkersonderzoek

Comments