Great Place To Work logo

11 vragen & antwoorden over de Best Workplaces 2021

crop-01-best-workplaces-header-02at2x

Op dinsdag 8 juni maakt Great Place to Work Nederland voor de negentiende keer de lijst van Best Workplaces bekend! Ontdek in dit artikel de 11 vragen & antwoorden over dit event. 

Over de lijst van Best Workplaces

1. Hoe wordt de lijst van Best Workplaces opgesteld?

Vertrouwen binnen organisaties vergroten: dat is onze missie. Door middel van de Best Workplaces lijst wil Great Place to Work werkgevers die hierin zijn geslaagd erkennen en een podium bieden. Iedere deelnemende organisatie voert twee onderzoeken uit: het medewerkersonderzoek (Trust Index) en het werkgeversonderzoek (Culture Audit).

Het medewerkersonderzoek bestaat uit 60 stellingen die de mate van vertrouwen, trots en plezier binnen een organisatie meet. De Culture Audit evalueert wat een organisatie doet als werkgever op specifieke thema’s. De hoogst scorende (volgens de Great Place to Work For All formule) organisaties per categorie staan op de lijst. Het is voor de negentiende keer dat de lijst van Best Workplaces in Nederland bekend wordt gemaakt.

2. Wat zijn de 4 categorieën van de lijst?


De lijst bestaat uit vier categorieën:

 • Multinationals: aanwezig in minimaal 4 landen met minimaal 20 medewerkers en 50 medewerkers of meer in Nederland
 • Large: 250 of meer medewerkers
 • Medium: 50 tot 250 medewerkers
 • Small: 20 tot 49 medewerkers

Benieuwd naar de winnaars van afgelopen jaar? Ontdek de Best Workplaces 2020!

3. Hoeveel organisaties deden mee aan de lijst van 2021?

In lijstjaar 2021-2022 zijn 112 organisaties erkend als Great Place to Work Certified. Om mee te doen aan de lijst van Best Workplaces is deze certificering vereist. Ook dient de Culture Audit ingeleverd te worden. Op basis van de For All methodologie is vervolgens de ranking van de lijst bepaald. Hierdoor worden 37 organisaties in 2021 erkend als Best Workplace. 

De verdeling per categorie:

Multinational: 18 Great Place to Work Certified, waarvan 10 op de lijst


Large (250 of meer medewerkers): 16 Great Place to Work Certified, waarvan 7 op de lijst
Medium (50 tot 250 medewerkers)
: 39 Great Place to Work Certified, waarvan 10 op de lijst
Small (20 tot 50 medewerkers)
: 38 Great Place to Work Certified, waarvan 10 op de lijst

4. Wat levert het zijn van een Best Workplace op?


Naast inzicht in wat er speelt binnen de organisatie en wat medewerkers waarderen, levert een actieve focus op goed werkgeverschap ook betere bedrijfsresultaten op. Zo zien wij dat organisaties die een Best Workplace zijn significant hogere resultaten behalen. Wij zijn er van overtuigd dat het investeren in een cultuur van vertrouwen een effectieve strategie is om organisatiedoelstellingen te behalen. Dit is uit te drukken in zowel ‘softe’ resultaten (toegenomen innovatievermogen, imago, klantvertrouwen e.d.) als in ‘harde’ resultaten (financiële resultaten, omzet, verloop, verzuimcijfers e.d.).

Lees meer hierover op de whitepaper Vertrouwen is de strategie die overal werkt

Over het Best Workplaces event

5. Wanneer is het Best Workplaces event?

Het Best Workplaces event is online door iedereen te volgen op dinsdag 8 juni van 15.00 uur tot 16.30 uur. De inloop is vanaf 14.50 uur. Via deze registratielink kun je jouw digitale stoel reserveren!

6. Voor wie is het interessant om te volgen?

Het event is allereerst een spannend en feestelijk moment voor de organisaties die op de lijst staan. Ze krijgen te horen op welke plek ze geëindigd zijn en vieren dit samen met alle collega’s.

Het event is voor iedereen die wilt weten wat zij doen om een goede werkgevers te zijn en om

 • Inspiratie op te doen over wat goed werkgeverschap echt betekent; 
 • Inzicht te krijgen op wat voor effect leiderschap, waarden en innovatie hebben op goed werkgeverschap; 
 • Tips en voorbeelden te krijgen over hoe je goed werkgeverschap in de praktijk brengt; 
 • De digitale goodiebag te ontvangen met de nieuwste whitepapers, rapporten en best practices over goed werkgeverschap in Nederland!
7. Wat is het thema van het event?

2020 is een bijzonder jaar geweest, zeker voor werkgevers. Deze 37 organisaties laten zien dat zij ook in tijden van crisis aandacht hebben voor hun mensen en zij voorop blijven lopen als werkgever. Het thema van dit jaar is dan ook “The Forerunners”.

In 2021 hebben medewerkers weer nieuwe behoeften. En ook daar ontstaan nieuwe manieren om aan te voldoen. Snel, vastberaden en moedig handelen is dan key. 

Best Workplaces zijn voorlopers. De dromenjagers naar nieuwe wegen, de aanwakkeraars van nieuwe normen, de opzwepers van innovatie, de grenzenzoekers naar beter, de bewijzers dat het kán; een Best Workplace worden en blijven. Juist in deze tijd!

Op het event vieren wij precies die mindset! We ontdekken wie en wat er achter de successen zit. Zodat iedereen weer een stap verder komen.

Over Great Place to Work

8. Wat doet Great Place to Work?

Al 35 jaar meet Great Place to Work vertrouwen binnen organisaties - het fundament van organisatiesucces. Dit doen wij voor heel diverse organisaties: klein en groot, profit en non-profit, in alle sectoren en in 60 landen. Wij helpen organisaties hoe ze een great place to work kunnen worden en blijven. Dit doen we door:


 • te onderzoeken (het meten van het goed werkgeverschap vanuit medewerker- én
  werkgeversperspectief)
 • te inspireren (o.a. delen van best practices, publicaties en events)
 • te verbinden (community bouwen o.a. door events en social media)
 • te adviseren (interventies voorafgaand en na afloop van het onderzoek)
 • te erkennen (door middel van certificering en de lijst van Best Workplaces)

Maak kennis met Great Place to Work via deze video.

9. Wat is de Great Place to Work For All methodologie?


Onze missie is dat iedereen, ongeacht wie je bent of wat je doet, werkt bij een Great Place to Work. Great Place to Work For All is hét organisatiemodel dat onder andere meet hoe het gesteld is met de innovatiekracht binnen jouw organisatie. For All wordt gedefinieerd als: “Het maximaliseren van het potentieel van elk individu door het creëren van een omgeving met een hoge mate van vertrouwen, gedreven door betekenisvolle waarden en gefaciliteerd vanuit effectief leiderschap”. Het zijn van een For All organisatie leidt tot meer innovatiekracht en groei.

De ranking van de Best Workplaces lijst is voor 30% gebaseerd op de cultuur van vertrouwen, 50% op het maximalisering, 5% op effectief leiderschap, 5% op betekenisvolle waarden en 5% op innovatiekracht.

Meer weten? Vraag de whitepaper Great Place to Work For All aan!

10. Ik vind mijn organisatie ook een Great Place to Work! Hoe kan ik meedoen?

De eerste stap voor erkenning van goed werkgeverschap is certificering. In de For All methodologie is certificering 100% gebaseerd op de perceptie van de medewerkers. Aanvullend levert jouw organisatie de Culture Brief aan: een document met daarin onder andere demografische gegevens en cijfers over bijvoorbeeld werving en verloop. Deze data gebruiken wij geaggregeerd voor publicaties van trends.

Waar certificering de basis vormt voor de erkenning, onderscheiden wij met de lijst van Best Workplaces die werkgevers die excelleren in het creëren van een Great Place To Work For All. Hiervoor vult jouw organisatie ook de Culture Audit in (werkgeversonderzoek op 5 thema’s).

Meld jouw organisatie direct aan voor certificering of volg de webinar “Hoe wordt mijn organisatie een Best Workplace?” op dinsdag 15 juni om 9.30 uur!

11. Hoe ziet een Great Place to Work traject eruit?

Ieder traject start met een kennismaking (nu voornamelijk online). In dit gesprek bespreken wij jullie doelen en ambities en overleggen we welk pakket het beste bij jullie behoeften past. Daarna volgt veelal een persoonlijke intake en gaan we aan de slag met de voorbereidingen van de twee onderzoeken: het medewerkersonderzoek (Trust Index) en werkgeversonderzoek (Culture Audit).

 De Trust Index staat twee weken open. Afhankelijk van het pakket dat jullie kiezen, ontvangen jullie een (diepgaande) rapportage over de resultaten. Met een terugkoppeling van de resultaten krijgen jullie inzicht in de data, advies hoe de percentages te interpreteren en begeleiding om de opvolging te starten. Verdere aanvullende diensten zijn workshops, trainingen, extra metingen of adviesgesprekken.

Meer weten? Vraag het jaarplan 2021 aan én lees de verhalen van de HR-manager van DC Klinieken, de CEO van Winclove en de Recruiter van Solid Professionals!

Topics: Over Great Place to Work Best Workplaces

Comments